Beneficiile cognitive ale unui copil ce învață o limbă străină de timpuriu  

Autor: Alina Porumboiu

 

 

  1. Copiii bilingvi dezvoltă o gândire divergentă, cu un plus de creativitate. Ei vor putea oferi mai multe răspunsuri la o singură întrebare, vor aborda situații din mai multe puncte de vedere și vor putea oferi mai multe întrebuințări unui singur obiect. Pentru un singur concept vor avea mai multe reprezentări lingvistice (denumirea în limba nativă, denumirea în a doua limbă, precum și sinonimele lor).
  2. Copiii bilingvi dezvoltă o minte mai flexibilă. Atunci când corpul unui copil este flexibil, el poate lua diferite forme, același lucru se întâmplă și cu o minte flexibilă. Expus la două sisteme lingvistice încă de timpuriu (limba nativă și o limba străină) și fiind nevoit să facă trecerea rapid de la o limbă la cealaltă, copilul va dezvolta o flexibilitate mentală și o ușurință în a transfera cunoștințele dintr-un domeniu în altul.

La ce îi vor folosi toate aceste lucruri?

În primul rând la școală, acolo unde nu este de ajuns pentru copil să înmagazineze tone de cunoștințe noi, ci și să le așeze într-o ordine care apoi să îi fie accesibilă lui. Acolo unde conceptele noi se fixează doar dacă există deja o bază de cunoaștere ce conectează mai multe domenii. Ușurința de a jongla cu cuvintele nu îi va aduce doar note bune la limba română ori la limba engleză, ci îi poate facilita procesul de învățare în orice domeniu.

  1. Învățarea unei limbi străine de timpuriu sprijină gândirea abstractă: înainte de a manevra cuvinte, bebelușul manevrează obiecte; aflându-se într-un stadiu senzorial, el explorează obiectul concret. Mai apoi, învață cum se numește acel obiect și folosește cuvântul ce are un corespondent în realitate, găsindu-se în stadiul concret. Cu cât vocabularul său se dezvoltă mai mult, cu atât copilul va gândi mai complex, ajungând treptat spre o gândire abstractă. Un bun exemplu este matematica, ea deprinzându-se pornind de la folosirea bețișoarelor, număratul pe degete, ajungând pană la formule de calcul abstracte, în doar câțiva ani de școală.

Care este legătura dintre limba străină și gândirea abstractă?

Atunci când copilul este expus la o nouă limbă, începe să aibă acces la o serie nouă de cuvinte, conectate între ele, ce vin să îmbogățească vocabularul deja existent. Gândirea abstractă are nevoie de o rețea bine dezvoltată de cuvinte pe care să se așeze, asemeni unei schele.

  1. Copilul bilingv are o toleranță socială crescută și este mai puțin predispus ideilor discriminatorii. Conexiunea dintre limbi diferite duce la o împletire a mai multor culturi. Prin intermediul unei limbi străine, copilul va avea acces și la frânturi din cultura specifică acelei limbi, datorită poveștilor, a cântecelor sau chiar a oamenilor ce aparțin acelei culturi. Astfel, copilul dezvoltă o toleranță crescută la diversitate. Cu cât cunoaștem mai mult despre ceilalți, cu atât ne simțim mai apropiați de ei, iar riscul de a-i respinge scade.

Cu siguranță, la modul general, știm cu toții că este bine să începem învățarea unei limbi străine cu copilul cât mai devreme. Însă, atunci când cunoaștem și care sunt beneficiile acestui proces, responsabilitatea noastră ca părinți începe să crească. Deoarece o idee ce sună bine trebuie să își facă locul în sistemul nostru de valori, să fie atât de important acest lucu încât să acționam, și nu din când în când, ci în fiecare zi.

Îi gătim copilului zilnic mâncare sănătoasă pentru că știm ce efecte are asupra corpului, dar facem oare cu aceeași regularitate și activități care să îi hrănească mintea și îl dezvoltă către potențialul său maxim? Bineînțeles că suntem încântați atunci când copilul vorbește, citește, scrie, dar este important de știut că el poate mai mult, fără a risca în vreun fel echilibrul său emoțional. Ba mai mult, superioritatea limbajului sprijină autoreglarea emoțională și mai târziu inteligența emoțională.

Nu în ultimul rând, toate beneficiile despre care am vorbit mai sus pot deveni vizibile abia atunci când copilul cunoaște limba străină la nivelul limbii materne, adică este bilingv. Am lăsat la final informația cea mai importantă, cea care scoate în evidență efortul ce trebuie depus până ce ajungi să te bucuri de beneficii. Dacă ai rămas în continuare motivat să te apuci de treabă împreună cu copilul tău, suntem aici să îți oferim tot suportul de care ai nevoie.

 

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Pregătirea pentru școală: cum să-ți pregătești copilul pentru întoarcerea în băncile școlii după vacanță

Întoarcerea la școală aduce mereu un amestec de emoții – entuziasm, curiozitate, dar și puțină anxietate. Pentru mulți părinți, pregătirea copilului pentru un nou an școlar devine o provocare care implică mai mult decât cumpărarea rechizitelor. Este vorba despre stabilirea unei rutine, reîmprospătarea cunoștințelor...

Citeşte mai departe