Autor: Alina Porumboiu

Ai citit toate cărțile despre parenting, ți-ai selectat cele mai sănătoase valori și comportamente în relația cu propriul copil și totuși nu îți iese de fiecare dată așa cum te așteptai. A-l însoți cu calm în momentele de opoziție, răspunsul afectuos la comportamentele sale nepotrivite sau răbdarea infinită în procesul de separare sunt doar câteva din lucrurile ce fac parte din categoria “must”.

Ei bine, află că ești om, asta în cazul în care uitasei, și ca orice om ai răspunsuri automate, reacții emoționale necontrolate și obiceiuri biiiine împământenite. A te supăra pe propriul tău sistem nervos ca funcționează astfel este ca și cum te-ai supăra pe un bebeluș că nu face calcule matematice (chiar dacă s-a demonstrat deja că ceva statistică știe). Iar atunci când părintele din realitate nu se potrivește cu cel ideal, din capul nostru, războiul interior începe, având ca și armă principală vinovăția.

Tot acest cerc, îmi doresc-încerc-nu reușesc-mă supăr pe mine, pe lângă faptul că este un consumator extraordinar de energie, este preluat instantaneu de cel mai mare admirator al tău, copilul. Te întrebai de ce se supără pe el atunci când nu reușește?

Ei bine, capacitatea extraordinară pe care omul maturizat o are este anticiparea. Îți cunoști copilul și identifici cu ușurință trigger-ul lui emoțional. Te cunoști pe ține și propriile tale limite, dar și ceea ce te sprijină sau te descurajează. Și, surpriză, fiecare etapă de creștere aduce noi provocări pentru părinte, asta ca să nu slăbească intensitatea antrenamentului niciun minut.

Oare folosim cu adevărat tot ceea ce cunoaștem?

Iată în continuare o combinație de factori ce te-ar putea ajuta să pui în aplicare principiile tale preferate de parenting.

Stabilește-ți un obiectiv:

Și când spun unul singur mă refer la a putea lăsa în umbră toate celelalte lucruri ce pot părea importante: spălatul pe dinți, mâncatul anumitor alimente, respectarea

unor reguli. Alege-l pe cel mai urgent și mai important pentru amândoi. Stabilește o metodă prin care poți verifica, la un interval de timp (poate o schimbare în

comportamentul copilului sau chiar o schimbare a propriilor tale stări).

Creează-ți un plan:

Intervale orare din zi când te poți ocupa de acel lucru, comunică planul tău copilului (dacă are deja capacitatea de înțelegere) și cel mai important, respectă acel plan. Dimineața pare să fie momentul cel mai critic, în care rutina aglomerată se suprapune cu o stare de sensibilitate crescută a copilului. Dacă ți-ai propus asta, alocă dimineața unui singur aspect emoțional (e posibil să le regleze și pe celelalte).

Cere ajutorul:

Pentru a nu te lupta singur cu schimbările ce par imposibile uneori, cooptează și alte persoane în planul tău. Pot fi persoane din familie, prieteni sau chiar o comunitate de părinți. Suportul social de cele mai multe ori stă la baza reușitei individuale. Comunică-le planul tău și cere-le să îți adreseze întrebări, cu regularitate, referitor la cum îți pui în aplicare planul.

 

Autoreflexie:

După ce furtuna a trecut, poate o criză de furie a copilului tău, poate un moment de plâns îndelungat, alocă-ți timp să observi cu sinceritate ce ai făcut diferit, care a fost starea ta emoțională, cât de mult ai fost cu mintea acolo etc.?

 

Sărbătorește fiecare moment:

Nu primești niciun premiu pentru “simplul” fapt că îți crești copilul. Uneori și cei din jur uită să îți arate admirație sau recunoștință pentru munca ta, dar tu știi că

a premia efortul stă la baza încrederii în sine. Ia-ți timp si sărbătorește fiecare mic moment de reușită. Bucură-te că trăiești într-o perioadă în care accesul la

cunoaștere și posibilitatea de a dezvolta propriul stil de parenting îi ofera cele mai bune șanse copilului tău să crească sănătos.

Ai tot ce îți trebuie să fii părintele extraordinar al propriului tău copil.

 

About Author

Related posts