Activitățile extracurriculare - rolul lor în educația copiilor și cele mai importante exemple de luat în calcul-min

Activitățile extracurriculare – rolul lor în educația copiilor și cele mai importante exemple de luat în calcul

Toți elevii, preșcolarii sau studenții, ar trebui să-și găsească anumite activități extracurriculare prin care să-și ocupe timpul liber într-un mod util. Uneori, cursurile pe care le studiază un copil la școală, la anumite materii, nu sunt suficiente pentru a înțelege în profunzime ideea de bază, motiv pentru care activitățile extrașcolare vin în ajutor. Mai mult, ele ajută adesea și la dezvoltarea culturii generale și la identificarea anumitor hobby-uri. Nu în ultimul rând, aceste activități ajută la dezvoltarea vieții sociale, în funcție de activitatea pentru care se optează.

În continuare, îți vom oferi informațiile principale pe care trebuie să le știi despre acestea, dar îți vom da și câteva exemple extrem de folositoare, pe care le poți adopta chiar și tu, împreună cu copilul tău.

Cuprins:

    1. Activități extracurriculare – ce sunt acestea
    2. Activități extrașcolare – exemple și tipuri de activități extrașcolare pentru grădiniță și gimnaziu

1. Activități extracurriculare – ce sunt acestea

Cea mai bună parte, în zilele noastre, este faptul că există activități extracurriculare atât pentru grădiniță, cât și pentru școlarii mai mari. După cum le spune și numele, acestea nu sunt obligatorii și sunt realizate la latitudinea fiecărui copil/ părinte, în funcție de preocupările sau de nivelul de perfecționare al fiecăruia.

O să vorbim în capitolul următor despre exemplele de activități extrașcolare, dar ce trebuie să știi, în primul rând, este faptul că nu ne referim la acestea ca la o „lecție” normală, desfășurată la școală. Activitatea extracurriculară se desfășoară în afara zidurilor instituției de învățământ și, după cum spuneam anterior, este aleasă de însuși elevul care o va urma. În acest fel, copilul își poate dezvolta anumite aptitudini, talente sau cunoștințe pe care poate că nici nu știa că le are până în momentul respectiv, întrucât aceste activități sunt informale, spre deosebire de contextul în care se desfășoară cursurile școlare, lăsându-i pe cei mici să acționeze fără nicio reținere. 

Mai mult, dacă elevii nu sunt dispuși să piardă timp pentru a se deplasa fizic la aceste cursuri, partea cea mai bună este faptul că există și activități extrașcolare online, care au același impact asupra viitorului adult. Așadar, societatea modernă îi pune la îndemâna copilului toate opțiunile pentru a se dezvolta cât mai armonios, pentru a-și crește volumul de informații cât mai ușor și pentru a deveni un om de succes.

Activități extracurriculare - copii care se joaca-min

2. Activități extrașcolare – exemple și tipuri de activități extrașcolare pentru grădiniță și gimnaziu

Activitățile extrașcolare de gimnaziu sau de grădiniță pot fi extrem de diverse, în funcție de preocupările sau specializarea copilului. Așadar, în acest capitol îți vom oferi câteva exemple de activități extrașcolare, care te pot inspira pentru a face cea mai bună alegere pentru copilul tău.

În primul rând, pentru un viitor promițător și pentru un loc de muncă garantat, este bine ca cel mic să învețe limba engleză. Cu cât copilul are vârsta mai fragedă, cu atât acesta va asimila mult mai repede și mai corect informațiile. În funcție de vârsta copilului tău și de nivelul său de pregătire, îl poți înscrie pe acesta la cursuri de engleză pentru preșcolari, dar și la cursuri de engleză pentru școlari, unde copiii își pot perfecționa foarte bine această limbă, dar își vor dezvolta și multe alte abilități. Atelierele de limba engleză stimulează și creativitatea celor mici, dezvoltarea motrică prin anumite activități, dar și recunoașterea și exprimarea emoțională. Așadar, dacă ne referim la tipurile de activități extrașcolare, cursurile de engleză online pentru copii ar trebui să fie printre primele opțiuni de urmat.

Activități extracurriculare - exemple de astfel de activități - alfabet engleza-min

O altă activitate extrașcolară ce poate fi adoptată de cei mici, după orele obligatorii de la școală, mai este și atelierul creativ, care, de asemenea, ajută la stimularea mai multor abilități. Spre exemplu, vorbim despre exprimarea liberă prin artă, de creativitate, imaginație, dar și de puterea de a gândi logic. Este recomandat ca acest tip de activitate extrașcolară să fie urmat încă din grădiniță, pentru că îl poate ajuta pe cel mic să-și descopere o pasiune din timp. 

Vizitele la muzee sau la teatru fac și ele parte din exemplele de activități extracurriculare, pentru că ajută copiii să înțeleagă mult mai bine anumite materiale sau lecții studiate la școală. Aceștia pot vedea și înțelege istoria, spre exemplu, în mod diferit și pot da randament mai mare în cadrul lecțiilor discutate la școală. 

Tot din gama exemplelor de activități extrașcolare fac parte și spectacolele, care-l pun pe cel mic față în față cu lumea artei. Rolul de spectator îi poate dezvolta, în același timp, și latură critică. Excursiile școlare, cursurile de gătit, concursurile, dar și voluntariatul, mai fac și ele parte din activitățile extracurriculare pe care trebuie să le încerce orice copil.

Activitățile extrașcolare ajută la dezvoltarea celui mic și la definirea ariei sale de preocupări. Mai sus ți-am oferit cele mai bune exemple de activități extracurriculare pe care orice copil le poate încerca, de la mic la mare. Identifică tipurile de activități extracurriculare care crezi că i-ar plăcea celui mic și ajută-l să-și dezvolte toate aptitudinile din timp!

 

Sursa foto: pexels.com

About Author

Related posts

English Kids Academy susține ParentED Fest – Cel mai mare eveniment de parenting din România

În spiritul angajamentului nostru de a sprijini educația copiilor pe tot parcursul anului academic, am extins inițiativele noastre pentru a include și sprijinirea părinților. Astfel, suntem încântați să vă invităm la ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România, care va avea...

Citeşte mai departe

Cum alegi cel mai bun curs de limbi străine pentru copilul tău? Sfaturi pentru părinți în noul an școlar

Un copil este un purtător de visuri. „Vreau să fiu artistă.” „Vreau să salvez animalele.” „Vreau mă fac doctor.” „Vreau să devin astronaut.” „Vreau să ajung la ONU.” Visurile devin realitate atunci când le transformăm cât mai devreme în obiective concrete. Orice vis începe...

Citeşte mai departe