Autor: Ilinca Stroe
Odată cu declanşarea pandemiei de covid-19 (coronavirus), English Kids Academy (EKA) a reacţionat prompt potrivit directivelor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă: pentru a-i proteja pe copii, am suspendat cursurile de la sediile noastre pe perioada închiderii şcolilor de stat. Dar ţinem să îi păstrăm pe copii conectaţi la engleză, continuând şi fructificând efortul de învăţare depus până acum de ei, la curs. De aceea, până reluăm activitatea EKA online, ca alternativă temporară, vă recomandăm călduros 5 jocuri simple pe care le puteţi juca în această perioadă cu copilul acasă, (şi) în engleză:
1) Ultima literă, prima
Cum se joacă: Se alege o literă – de exemplu, „d”. Primul jucător spune un cuvânt care începe cu acea literă – de exemplu, „degerat”. Al doilea jucător spune un cuvânt care începe cu ultima literă a cuvântului precedent – de exemplu, „tânăr”. Jocul continuă astfel, fiecare jucător adăugând pe rând un cuvânt care începe cu ultima literă a cuvântului precedent. Pentru a face jocul mai antrenant, nu se pot repeta aceleaşi cuvinte pe parcursul jocului, iar fiecare jucător are la dispoziţie doar 5/7 secunde pentru a adăuga un cuvânt.
Beneficii: • îmbogăţirea vocabularului
• reprezentarea corectă a ortografierii cuvintelor
• îmbunătăţirea concentrării în condiţii de stres (limita de timp)
2) Bulgărele de zăpadă
Cum se joacă: Fiecare jucător spune câte un cuvânt, fiecare cuvânt adăugat fiind legat de precedentul, astfel încât să se formeze treptat o propoziţie. De exemplu: jucătorul 1 spune „găina”; jucătorul 2 adaugă „aleargă”; jucătorul 3 adaugă „prin”. Jocul continuă astfel, fiecare jucător adăugând pe rând doar un cuvânt legat logic şi sintactic de precedentele, până se obţine o propoziţie corectă şi completă. Pentru a face jocul mai antrenant, jucătorii îşi pot propune să formeze o propoziţie complexă „interminabilă”. Continuând exemplul de mai sus: găina – aleargă – prin – curtea – care – a – fost – măturată – de – către -… etc.
Beneficii: • îmbunătăţirea capacităţii de a asculta atent
• stimularea capacităţii de a forma propoziţii complexe
• dezvoltarea imaginaţiei
3) Asociere de cuvinte
Cum se joacă: Se alege o literă – de exemplu, „m”. Primul jucător spune un cuvânt care începe cu acea literă – de exemplu, „măr”. Al doilea jucător spune un cuvânt care se leagă logic de primul – „livadă”. Al treilea jucător spune alt cuvânt care se leagă logic de primul – „roşu”. Jocul continuă astfel, fiecare jucător raportându-se la primul cuvânt pentru a adăuga altul pe care îl consideră relaţionat logic cu acela. Jocul se opreşte pentru explicaţii oricând asocierea dintre cuvântul adăugat şi primul nu este logică/inteligibilă, şi se poate face mai antrenant stabilind o limită de timp (5 secunde) pentru adăugarea unui cuvânt.
Beneficii: • dezvoltarea gândirii asociative
• stimularea logicii
• îmbogăţirea vocabularului
4) Poveste colectivă
Cum se joacă: Primul jucător spune o propoziţie – de exemplu, „Porky a ieşit în fugă din casă”. Al doilea jucător adaugă una sau mai multe propoziţii care o continuă logic pe prima – de exemplu, „Pentru că pe stradă trecea strigând tare un vânzător de îngheţată.” Al treilea jucător adaugă una sau mai multe propoziţii care le continuă logic pe precedentele – de exemplu, „Porky a mers fuga la el şi i-a cerut un kilogram de îngheţată de fistic”. Jocul continuă astfel, fiecare jucător adăugând pe rând un crâmpei legat logic de anterioarele, până se obţine o poveste. Pentru eficienţă, un crâmpei poate avea max. 3 propoziţii.
Beneficii: • stimularea creativităţii
• dezvoltarea capacităţii de a forma propoziţii complexe
• îmbunătăţirea abilităţii de a asculta cu atenţie
5) Literă cu literă
Cum se joacă: Pe principiul careului de cuvinte încrucişate, jucătorii adăugând pe rând câte o literă, pentru a forma cuvinte. Întâi se desenează pe o foaie un careu/tabel cu 12/15 pătrăţele pe fiecare rând şi pe fiecare coloană; în fiecare pătrăţel se va putea nota doar o literă. (Alternativ, se poate folosi o foaie de caiet de matematică pe care se delimitează un careu cuprinzând 12/15 pătrăţele pe fiecare latură.) Primul jucător trece o literă într-un pătrăţel, oriunde doreşte – de exemplu, un „ă”. Al doilea jucător notează o literă oriunde doreşte, inclusiv pe lângă litera notată de primul – de exemplu, „m” în pătrăţelul dinaintea celui în care s-a scris „ă”. Al treilea jucător trece şi el o literă într-un pătrăţel din careu – continuând exemplul nostru, un „r” după „ă”, alcătuind astfel cuvântul „măr” şi obţinând un punct. Jucătorii primesc un punct pentru fiecare cuvânt pe care reuşesc să îl formeze/termine. Cuvintele se pot forma vertical, orizontal sau diagonal.
Beneficii: • îmbunătăţirea ortografiei
• stimularea capacităţii de a anticipa
• potenţarea inteligenţei logico-matematice
Jocurile 1 şi 2 se pot juca în scris sau verbal, jocurile 3 şi 4 – doar verbal, iar 5 – doar în scris. Adevărata
provocare însă este să le jucaţi nu doar în limba română, ci şi în engleză! Cum? Un exemplu pentru jocul 1:
star – radish – helicopter – red – dinosaur – … etc. Un exemplu pentru jocul 2: Mickey – found – an – interesting
book – which – was – about – a – very – little – and – curious – mouse – that… etc. Jucate în engleză, jocurile sunt
tot atâtea ocazii pentru copilul dumneavoastră de a exersa de pildă vocabularul şi gramatica predate la clasă
într-o manieră plăcută şi antrenantă.
Să vă fie timpul cât #stămacasă plăcut şi amuzant! J
English Kids Academy oferă, pe perioada crizei provocate de pandemia de covid-19 (coronavirus), cursuri de engleză online pentru copii, produse de Net Languages şi create de experţi formaţi la International House Barcelona. Pentru informaţii, contactaţi [email protected].