Autor: Alina Porumboiu
Vacanța e aici și multe din momentele de conexiune cu copilul le-am amânat găsindu-le timpul potrivit în următoarele săptămâni: “Vom avea o săptămână doar pentru noi”. Însă oricât de departe am pleca, nu vom scăpa de conflicte, negocieri, crize de furie sau agitație, specifice fiecărei zile. Doar pentru că este vacanță nu e obligatoriu ca totul să curgă. Dar cu puțin efort din partea noastră, putem face din vacanță un moment calitativ de conexiune cu proprii copii.
Iată câteva activități ce vă pot aduce împreună:
- Dialogul instrumentelor muzicale-Pentru câteva minute renunțați la cuvinte, folositi obiecte ce fac diferite sunete, ori chiar instrumente muzicale pentru a vă comunica unii altora ideile, emoțiile sau nevoile. Observați frecvența, volumul și intensitatea sunetului pentru a intui ce vrea să spună copilul. Și cel mai important, rămâneți cu atenția trează în joc până ce acesta se stinge. De aici vă puteți da seama de cât de multă atenție avea nevoie copilul.
- Jocul emoțiilor – creați împreună o listă cu emoțiile pe care le cunoașteți (inteligența emoțională ridicată înseamnă și un vocabular al emoțiilor vast). Reprezentați fiecare emoție printr-un desen (pentru copiii ce nu știu încă să citească). Folosiți un zar pentru a vă opri la un număr și vorbiți despre acea emoție atingând următoarele idei: “Cand m-am simțit astfel ultima oară? “, “Ce îmi place/ ce nu îmi place la această emoție?“, “De ce am nevoie atunci când mă simț astfel?”. Exemplul părintelui poate reprezenta un punct de pornire pentru copil, de aceea este încurajată să participe întreaga familie.
- Mișcări sincronizate – cu siguranță în zilele ce urmează se va auzi muzică în casă, iar acesta este un pretext minunat să dansați. Ceea ce poate nu știați despre dans este că ne poate crea conexiuni emoționale prin simple mișcări sincronizate. Oferiți-I copilului șansa să devină liderul dansului și urmați-i mișcările. Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar în primele 5 minute, măcar vă veți alege cu un râs copios.
- Interpretarea rolurilor – renunțați pentru jumătate de zi la rolul de mamă / tată/ copil și dați-vă libertatea să fiți cine vreți. Întruchipând acel personaj, experimentați alte interacțiuni cu cei din familie, aveți alte scopuri și vă puteți bucură de o detașare, măcar imaginară, de o parte din responsabilități. Nu uita de o costumație specială sau obiecte specifice.
- Povești compuse – poate că i-ați citit povești ani la rând făcând ca imaginația lui să crească. Acum e timpul să o folosească, participând activ la povestea de seară. Alegeți numele unei povești inventate și fiecare membru al familiei, pe rând poate adăuga un personaj sau o acțiune făcând să curgă firul povestirii. Pentru a face povestea si mai autentică, puteți amesteca personajele din poveștile preferate și să aduceți situații reale din viața de familie.